Dhr. Minggus Louis (bestuursvoorzitter) en Drs. John Huliselan (secretaris/penningmeester) van het Institute for Intercontextual Theology in Apeldoorn

Gepubliceerd: 13 juli 2024 
Interview/gesprek met dhr. Minggus Louis (bestuursvoorzitter) en Drs. John Huliselan (secretaris/penningmeester) van het Institute for Intercontextual Theology in Apeldoorn.

 

John Huliselan en Minggus Louis: ‘Er is een duidelijke behoefte aan Molukse predikanten, die in het veld werken en vanuit de dagelijkse praktijk werken en deze professioneel op te leiden met kennis van de Theologie’

 

Aan het woord zijn de bestuurders van het Institute for Intercontextual Theology in Apeldoorn. Vanmiddag zou Muhabbat Magazine ook graag Ds. Christina Parinussa willen spreken, maar die kan vanwege dringende verplichtingen vanmiddag niet aanwezig zijn bij dit interview/gesprek. Zij is ook bestuurder van de IITh.

 

Zoals in een eerder interview/gesprek met Dr. Jan van ’t Spijker hoofddocent Missiologie en Evangelistiek van de Theologische Universiteit in Apeldoorn naar voren is gekomen was Dr. Ds. Simon Ririhena een belangrijke katalysator van het Institute for Intercontextual Theology in Apeldoorn.

 

Het algemene doel van het Institute for Intercontextual Theology is om een Theologische opleiding in het Oosten van Nederland aan te bieden voor migranten kerken, dat in eerste instantie een laag instapniveau mogelijk maakt. Dat men verder kan groeien is afhankelijk van de ambitie en het ontwikkelingsniveau van de betrokkene en dat is een volgende stap in het beleid van de IITh.

 

Molukse predikanten uit Indonesië

John Huliselan: Geconstateerd kan worden dat op dit moment er een duidelijk tekort is aan Molukse predikanten in het hele kerkelijk veld van de Molukse samenleving. De praktijk van nu is dat er Molukse predikanten worden gehaald uit Indonesië. Op korte termijn kan dat een oplossing zijn. Het is belangrijk om te werken aan een structurele oplossing en zorg te dragen voor een adequate opleiding voor Molukse predikanten. Daarom staan we achter de gedachte van wijlen Dr. Ds. Simon Ririhena om het Institute Intercontextual Theology tot stand te brengen. Zijn motto was ‘We beginnen gewoon en pakken de zaken aan’

 

Minggus Louis vult aan: ‘Het Institute for Intercontextual Theology is een onafhankelijk instituut, die niet gebonden is aan welke (Molukse) kerkelijke organisatie dan ook. Wel is het noodzakelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan en het instituut heeft docenten nodig – zowel Nederlandse als Molukse docenten- uit de brede Nederlandse samenleving. Zowel Molukse docenten uit de GIM en de NGPMB als uit andere kerken verzorgen het onderwijs. Op dit moment is het een 2-jarige opleiding, die bestaat hebben uit 10 modules. De colleges worden in het gebouw van de Theologische Universiteit (TUA) in Apeldoorn gegeven. De Theologische Universiteit werkt samen met de stichting IITh en draagt mede voor de facilitering van allerlei zaken waaronder het gebruik maken van het gebouw, de collegezalen en de bibliotheek.

 

Migrantenkerken en hun voorgangers

 

Hoe zien jullie de opleiding met betrekking tot de migrantenkerken?

John Huliselan: ‘In Nederland wonen en leven meer dan 1 miljoen christen migranten. Ze komen uit alle delen van de wereld in Nederland. Een deel komt uit onveilige landen met oorlogsgeweld, andere zoeken een sociaaleconomisch beter leven en weer anderen vanwege grote natuurrampen. Wat ze gemeen hebben is het vinden van thuis om een nieuw leven te kunnen beginnen. Dat thuisgevoel, ‘home coming’, vinden ze onder meer kerken met in de meeste gevallen een voorganger, die hun taal en cultuur verstaat.’

 

Minggus Louis: ‘Ze kerken in gymnastiekzalen, in garages, kelders van flatgebouwen en soms zelfs in de open lucht. Hoewel de meeste migranten voorgangers een basiskennis theologie hebben, is bij hen behoefte aan gedegen kennis van theologie.

 

In het Westen van Nederland is het aanbod van de theologische opleidingen aan Hogescholen en Universiteiten meer dan voldoende. Enkele opleidingsinstellingen hebben een specifiek programma ontwikkeld voor deze doelgroep, echter het vereiste instapniveau is voor velen te hoog. Een uitzondering hierop is de Foundation Academy Amsterdam.

 

Dr. S. Lee, die naast theologie ook andere opleidingen verzorgt met een laagdrempelig instapniveau.

 

Via ds. Otto Ruff proberen we de contacten met de migrantenkerken te bevorderen en te verbeteren. Ds. O. Ruff zit in de raad van Advies van de IITh, samen met Prof. Dr. Mechteld Jansen, Drs. M. Timmermans en Drs. S. Ekpo.

 

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?

John Huliselan: Op dit moment hebben we voornamelijk Molukse studenten. Natuurlijk willen op middellange termijn meer studenten werven uit migrantenkerken. Dat doen we in samenwerking met de rector en de conrector en we zijn nog op zoek naar nieuwe docenten, die mede het onderwijs verzorgen. Door de samenwerking met de Theologische Universiteit vertrouwen we en werken we aan de kwaliteitsgarantie van het Institute for Intercontextual Theology. (IITh)

 

Ook proberen we te bevorderen dat meer Molukse studenten deze opleiding volgen, zodat we geleidelijk aan kunnen werken aan de opbouw en de ontwikkeling van onze kerkelijke gemeenten. Donderdag 5 september is er een introductiedag voor geïnteresseerden.

 

Minggus Louis: Het Institute for Intercontextual Theology biedt ook de mogelijkheid voor studenten, die verder willen studeren en de motivatie en het denkniveau hebben om een Bachelor(BA) of zelfs Master(MA) in theologie te doen . Tegen die achtergrond wordt de student gevraagd een essay te schrijven tussen de 4000 en 8000 woorden. Deze oefening kan een goede voorbereiding zijn voor de doorstroming naar de speciaal voor Molukse- en Indonesische voorgangers ontwikkelde theologie programma aan de Protestants Theologische Universiteit (Amsterdam-Utrecht-Groningen(, de PThU. (E.R.)

 

MUHABBAT MAGAZINE

Dr. Elias Rinsampessy is sociaal en cultureel antropoloog.

Hij is voorzitter van de MUHABBAT Foundation en voorzitter van de PATTIMURA ACADEMIE in Nederland. (www.muhabbat.nl)

 

Donatie van stichting kringloop de hofstad

DE STICHTING I.I.TH. (INSTITUTE FOR INTERCONTEXTUAL FOR THEOLOGY) UIT APELDOORN LEID VOORGANGERS / PREDIKANTEN OP.
OP VERZOEK VAN DE MOLUKSE KERK IN APELDOORN HEBBEN WIJ HEN GISTERENAVOND 2 MEI € 1500,- GESCHONKEN!